25 jaar EM®: in korte tijd een begrip

In vrij korte tijd een internationaal begrip worden. Kan dat? Ja, dat kan. Agriton in Noordwolde bewijst het. 25 jaar geleden had vrijwel niemand van EM gehoord, nu weet de hele wereld wat effectieve micro-organismen zijn en dat ze een onmisbare rol spelen voor een gezonde land- en tuinbouw.

25 Years of EM® in Europe
Agriton Group Nederland en haar Europese dochterondernemingen vieren dit jaar de verjaardag van 25 jaar EM® (effectieve micro-organismen) in Europa.

De bakermat van EM (Effectieve Micro-organismen) ligt in Japan. Professor Teruo Higo was de grondlegger en het Japanse bedrijf EMRO de eerste producent. Agriton-oprichter Frits van den Ham ontdekte EM tijdens een internationaal bodemcongres in Parijs, samen met de huidige directeur Albert de Puijsselaar. Zij haalden het product 25 jaar geleden naar Nederland, via Parijs naar Amsterdam, from Paris to Amsterdam.

Wat begon als een proefopstelling in een garage in Noordwolde – ‘zo is DAF ooit ook begonnen’- is uitgedraaid op het beste product om de kwaliteit van de bodem en daarmee de gezondheid van mens, dier en plant te verbeteren. Niet alleen de grond in Nederland, maar op alle continenten. Agriton heeft intussen in Europa acht bedrijven die tot de ‘familygroup’ behoren en allemaal de EM-boodschap verkondigen.

De opmars van EM

Toen Jan Feersma Hoekstra in 2000 in de directie van Agriton kwam, maakte hij vanaf dag één de opmars van EM mee. Dat was namelijk het moment dat boeren zich realiseerden dat er een einde moest komen aan de eenzijdige manier van grondgebruik. Dat de bodem niet moet worden beheerst, maar beheerd. Dat mest niet moet rotten, maar rijpen en dat EM daarbij helpt.

Vanaf die tijd is het crescendo gegaan. Het aantal producten groeide in hetzelfde tempo als de interesse bij de boeren. Om een paar te noemen: Microferm voor de bodem wordt algemeen gebruikt en wie weet niet wat bokashi is; de Japanse naam voor gefermenteerd organisch materiaal. Met EM Silage maak je smakelijk koeienvoer, zoiets als zuurkool. 

De huidige generatie boeren zoekt naar een juiste balans tussen productie en milieu en het zo goed mogelijk gebruiken van mineralen. Microbiologie in de vorm van ‘goede’ bacteriën levert een daadwerkelijke bijdrage aan betere productieomstandigheden zodat overal in de wereld de armoede beter buiten de deur kan worden gehouden.

Agriton organiseert internationaal EMRO congres in 2021

Het tweejaarlijkse internationale EMRO (EM Research Organization) congres zou ditmaal in Nederland gehouden met Agriton Group The Netherlands en België als host, zij treden op als gastheer voor de Japanse producent EMRO. In 2018 was het congres in Turkije. Het thema was: gezonde en duurzame landbouw. Het trok maar liefst tweehonderd deelnemers uit 28 landen. In 2020 valt dit congres samen met het 25 jarig jubileum van EM in Europa. Het plan was om dit groots te vieren met onze EM partners in Europa én de komst van Prof. dr Higa. Helaas zijn we genoodzaakt het jubileum uit te stellen tot volgend jaar vanwege de wereldwijde impact van het COVID-19 virus.

Datum, plaats en thema worden nog vastgesteld. Waarschijnlijk in het najaar in Amsterdam. Parijs had historisch gezien ook gekund, zegt De Puijsselaar. ‘In Parijs wisten we al dat EM in de kringloop plant, dier en mest een positieve bijdrage leverde bij het vrijmaken van organisch materiaal.

Dit jaar besteedt Agriton Group alsnog de nodige aandacht aan dit jubileum door 25 jaar geleden de start van EM® in Parijs te vieren. Vrijdag 19 juni is de officiële aftrap van de feestelijkheden, want dat is de datum die de start van het succes van de onderneming markeert. In de loop van het komende half jaar worden er ca. 100 feestelijke taarten ’25 Years of EM® in Europe’ onder onze dealers, klanten en ambassadeurs verspreidt. Bezoek onze webpagina voor meer achtergrond informatie: agriton.nl/25Years.

Tekst: Wiebe Dijkstra.

Dit vind je misschien ook leuk...