Artikel; ‘Broei belangrijkste probleem in bewaring’

lnkuilmiddelen voor maiskuil richten zich vooral op broeiremming . Het rendement lijkt goed, maar de boer moet nog om.

Gebruik van inkuilmiddel in snijmaiskuilen is nog zeker geen gemeengoed. Toch wordt jaarlijks de helft van de veehouders gecon­fronteerd met broei in de snijmaiskuil, met name in de toplaag. Dat gaat ten koste van droge stof, voederwaarde, smakelijkheid en opname door het vee. De inkuilmiddelen die op de markt zijn, dragen bij aan conservering, broei- en schimmel­ remming of beide. Een gecombineerde toepassing kost gemiddeld zo rond de € 2 per ton. Ofwel € 100 per bunder bij een opbrengst van 50 ton vers product.

“In Nederland gebruikt een groeiend aandeel van rond 35% van de veehouders wel eens een inkuil­ middel”, stelt Couzijn Bos van Volac UK, producent en eigenaar van Ecosyl. Het gros daarvan past het toe in graskuilen. Sommigen behandelen alle kuilen, andere alleen de kuilen die bestemd zijn voor de melkkoeien en een aantal alleen ad hoc als de omstandigheden daar om vragen.

Bij snijmaiskuilen gebruikt zo’n 15 à 20% van de veehouders wel eens een inkuilmiddel. Een deel  doet dat standaard in de hele kuil, maar het meren­ deel voegt alleen middel toe bij het hakselen van de laatste paar hectare om zo de toplaag van de kuil te behandelen. Dat is immers het deel van de kuil waar de minste verdichting is en waar broei het snelst op­ treedt.

Dat kuilen gevoeliger zijn voor broei komt onder meer door de iets toegenomen haksellengte, waar­ door er iets minder verdichting is. Ook is in de loop van dejaren het drogestofpercentage toegenomen van 30 richting 35 tot 40% en ook het zetmeel­ gehalte is flink gestegen. Al deze ontwikkelingen maken de snijmaiskuil gevoeliger voor broei. Alle leveranciers van de inkuilmiddelen geven aan dat het geen wondermiddel is. De basiszaken moeten eerst goed zijn. Een inkuilmiddel is geen excuus voor fout management.

Zie volledige artikel hier: Verzeker-behoud-maiskwaliteit.pdf

Bron: BOERDERIJ  1 01 – no. 48 (23 augustus 2016)

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.