‘Betere voeding’ interessante discussie bij Agriton

Een duurzame toekomst. Voor iedereen op deze aarde. Iedereen wil dat wel, maar daar moet wel wat voor gebeuren. Daar is Agriton al 25 jaar bezig. Met het samenspel van bodem, plant, dier en mens. De kringloop beheren in plaats van te beheersen. Niet composteren, maar fermenteren. Mest moet niet rotten op de bodem, maar rijpen in de bodem. Dan ben je op weg naar volhoudbare landbouw, is de stelling.

De interesse voor het evenwicht tussen alle elementen groeit gestaag. Binnen en buiten de agrarische sector. Circulaire economie was donderdag 5 oktober het onderwerp van een congres in het Ecomunity-park in Oosterwolde.  Bedrijven, overheden en kennisinstellingen werken in Noord-Nederland samen aan een economie die grondstoffen zoveel mogelijk binnen de kringloop houdt. Die kennis willen ze delen.

De congresdeelnemers namen een kijkje op het bedrijf van Agriton in Noordwolde en gingen met elkaar in discussie. De toekomst is nauw verbonden met de bodem. Daar moeten we beter op passen, stelde Theo Mulder, fouragehandelaar in Kollumerzwaag en voorzitter van de stichting Symphony of Soil. De stichting organiseert volgend jaar een congres over dit thema. ‘Grond is schaars en verdwijnt zonder dat je het in de gaten hebt.

op weg naar volhoudbare landbouw

Bartele Holtrop in Rotstergaast weet als geen ander wat kringloop-denken is, zo maakte hij het congresvolk duidelijk. Hij is biologisch boer, houdt 110 Jersey-koeien in de wei en als die het gras op hebben, is het genieten voor de kippen. Die gaan achter de insecten aan en zorgen er voor dat de mest egaal over het land wordt verspreid. Het gras groeit beter en de koeien geven meer melk, zegt de boer.

Hoe krijg je zorginstellingen aan de slag met betere en lekkere voeding? Mike Venekamp van Atlantis Handelshuis weet het. Zijn bedrijf heeft daar ervaring mee en levert gezonde, heerlijke en duurzame maaltijden aan zorginstellingen, onder andere aan het Westfriese Gasthuis in Hoorn. ‘We zijn leuk op weg in Noord-Holland en nu is er ook interesse in Friesland, Groningen en Drenthe.’

Als je gezondere voeding wilt, moet je met de bodem beginnen, stelde Venekamp in de discussie. Steeds meer mensen zijn bezig met wat we eten, stelde Mulder. ‘De laatste twee jaar is het denken over voedsel en bodem meer veranderd dan in de twintig jaar daarvoor.’ Geef ons de tools en we zorgen voor meer biodiversiteit, voegde Trienke Elshof van LTO Noord er aan toe. 

De discussie tussen de aanwezigen en de sprekers leverde interessante visies op. Het panel bestaande uit (van links naar rechts) Theo Mulder, voorzitter van de stichting Symphony of Soils, Bart Holtrop, die boert samen met de natuur en Mike Venekamp van Atlantis Handelshuis, leverde onder leiding van Wiebren van Stralen daarvoor een prima voorzet. Foto: Wiebe Dijkstra.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.