Blik in de keuken van Voercentrum Gelderse Vallei

IMG_1387 - kopie

Blik in de keuken van Voercentrum Gelderse Vallei

In plaats van een dealerdag organiseerde Agriton / Agro-vital op woensdag 29 juni een ruwvoerdemo bij Voercentrum Gelderse Vallei in Woudenberg. Het thema was: Optimale benutting ruwvoer. Zo’n vijftig man praatte mee over nieuwe innovatieve ontwikkelingen op het terrein van de voederwinning en de verbetering van de kwaliteit van ruwvoer.
Joost Mulder van Agriton stelde bij de start een aantal thema’s aan de orde: gezonde en efficiënte bemesting van grasland, maatregelen voor een goed inkuilmanagement, het efficiënt toepassen van EM-Silage op het voercentrum. Dat gebeurt door loonwerker Bert van Dijk uit Leusden die zelf daarvoor spuitapparatuur ontwikkelde en demonstreerde.

Drie partijen

De Gelderse Vallei is het tweede en enige nog bestaande voercentrum van Nederland. Het centrum is opgezet door drie partijen: Wolswinkel Mengvoeder BV in Leusden, loonwerker en melkveehouder Walter Roubos in Leersum en Marco van der Wind, melkvee- en pluimveehouder in Woudenberg en medewerker van veevoerbedrijf Wolswinkel.
Bij het voercentrum zijn 12 melkveehouders aangesloten. Ze hebben samen 700 à 750 koeien. Er wordt bij het voercentrum ingekuild met EM-Silage. Van der Wind is verantwoordelijk voor planning en overleg met de veehouders. Gras en kuil worden gewogen en bemonsterd. Dat levert een grote stroom aan cijfers op. ‘Daarmee kunnen nog heel veel van elkaar leren’, zegt Van der Wind.
Het effect van meedoen aan het voercentrum is een betere voerefficiëntie, blijkt uit de ervaringen. Andere voordelen zijn minder werk en minder inspanning, constante en optimale rantsoenen, een betere ruwvoeropbrengst bij de deelnemers door de teeltbegeleiding en meer inzicht in de eigen opbrengsten, legt Van der Wind uit.
Het voercentrum staat op een bouwkavel van een hectare naast zijn bedrijf. De eerste cijfers van de uitkomsten zijn van 2015. Het voercentrum draait positief. De deelnemers zijn tevreden. De gemiddelde voerkosten, krachtvoer, ruwvoer en bijproducten, komen uit op ruim 14 cent per liter melk. De voerefficiëntie van 1.50 wordt door Van der Wind als uitstekend omschreven.

EM-Silage werkt gunstig tegen broei en schimmel

De EM-Silage werkt gunstig tegen broei en schimmel, verhoogt de kwaliteit van kuil en vergroot de melkproductie, zo blijkt uit onderzoek. Bij het Voercentrum Gelderse Vallei worden die conclusies onderschreven. Een belangrijk punt van het voercentrum is volgens Van der Wind dat de veehouders meer nadenken en het net zo goed willen doen als de beste van de groep.

IMG_1425De bezoekers van de ruwvoerdemo name een kijkje op het terrein van het Voercentrum Gelderse Vallei en het melkveehouderijbedrijf van deelnemer Marco van de Wind in Woudenberg.

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.