De geheimen van een vruchtbare bodem liggen in de diversiteit

In de herfstmaanden is er weer tijd en aandacht voor het winterklaar maken van de gronde; werken aan het felbegeerde klei-humuscomplex.

We lezen op www.grondig.com dat veel maïsland een te lage pH heeft. Dat blijkt uit het grondonderzoek dat Eurofins Agro uitvoert. Vooral in de provincies Gelderland, Overijssel en Drenthe komen veel percelen voor met een te lage pH. Daarnaast lezen we dat www.melkvee.nl, Provincie Fryslân en Wetterskip Fryslân gezamenlijk 10,3 miljoen euro beschikbaar stellen voor projecten vanuit de landbouw die bijdragen aan het verbeteren van de waterkwaliteit.

Het doet Agriton goed te lezen dat de bodem door steeds meer partijen de nodige aandacht krijgt. Het begrijpen van de processen zorgt er namelijk voor dat we ons niet blind staren op de optimalisatie van slechts één onderdeel in een totaalproces. Maar dat we ook moeten optimaliseren en/of technische oplossingen gaan bedenken. En dat we naast de pH (langzaam of snel) en de Calciumvoorraad ook werken aan de structuur (lees binding) en waterhoudend vermogen van de bodem.

Op deze wijze werken we aan de vruchtbaarheid van het duurzaamkapitaal onder onze voeten.

https://www.agriton.nl/geheimen-van-een-vruchtbare-bodem/

http://www.melkvee.nl/melken/nieuws/9795/friesland-investeert-in-waterkwaliteit-agrarisch-gebied

http://www.grondig.com/artikel/veel-maisland-met-te-lage-ph

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.