Eerste Bokashidag zeer geslaagd

Eerste Bokashidag zeer geslaagd

foto 3

Donderdag 16 oktober is voor het eerst een Bokashidag gehouden. Deze informatieve dag vond plaats in het Brabantse Alphen en werd georganiseerd door GroeiBalans, loonbedrijf De Schalm en EM Agriton.

 

De Bokashidag werd bezocht door ongeveer 120 mensen. Aanwezig waren organisaties en bedrijven die grote hoeveelheden organisch resten verwerken zoals agrarische ondernemers, hoveniers, waterschappen, natuurbeherende organisaties en gemeenten.

Gjalt Jan Feersma Hoekstra van de EM Agriton kijkt terug op een geslaagde dag: ‘De deelnemers waren enthousiast over Bokashi. In groepjes konden zij verschillende stands bezoeken. Zo vertelden onderzoekers van FIS (Feed Innovation Services) over hun onderzoek over Bokashi versus Compost. Er werd aangetoond dat Bokashi een nagenoeg CO2 neutraal proces is en de temperatuur onder 40 graden Celsius blijft. AgriConnection behandelde een onderzoek waarbij Bokashi een zeer positief effect had op de bestrijding van aaltjes in de bodem.’

 

Ook konden mensen ruiken en voelen aan de Bokashihoop. Eerder legde loonbedrijf De Schalm in Alphen de Bokashihoop aan. Het is opgebouwd met slootmaaisel van het waterschap uit regio Brabant en is een goede grondstof om te fermenteren. Bokashi is het Japanse woord voor “goed gefermenteerd organisch materiaal”. Het is de meest efficiënte wijze om organisch restmateriaal terug te geven aan de bodem. ‘We zien een groeiende interesse in deze duurzame manier van verwerken van organische resten. Daarom hebben we besloten om deze dag te organiseren’, aldus Feersma Hoekstra.

Kostenbesparend

Ook financieel blijkt het fermenteren interessant; door op eigen terrein te fermenteren wordt bespaard op afvoerkosten van de resten en aanvoer van bemesting. ‘De kosten om Bokashi te maken zijn lager dan de totale kosten om het materiaal af te voeren en nieuwe bemesting aan te voeren’, vertelt Feersma Hoekstra. ‘Op Schiermonnikoog zijn bijna alle boeren gezamenlijk al bezig met Bokashi. Zij besparen veel kosten op het vervoer naar vaste wal. Een ander voordeel vinden zij dat de Bokashi al na 8 weken klaar is om uit te rijden over het land’. Bokashi kan van nagenoeg elk type vers organisch materiaal gemaakt worden. Voorbeelden zijn (drijf)mest, gras, riet, bladeren, snoeisel, bloembollenafval, ondermaatse aardappelen, uien- en witlofresten. Houtachtige materialen zijn alleen na hakselen geschikt.

In de moestuin

Bokashi is ook zeer geschikt op kleinere schaal. ‘Bokashi wordt ook al toegepast door particulieren met bijvoorbeeld een moestuin of volkstuin’, vertelt Simone Vos van EM Agriton. ‘Ik spreek dikwijls enthousiaste mensen die met de speciale Bokashi-keukenemmer hun eigen resten fermenteren en zich verbazen over het positieve effect op de planten en groenten. De planten zijn vitaler en hebben een beter ontwikkeld wortelstelsel. Genodigde Estella Franssen van St de Ulebelt vertelt: ‘We merken dat gemeenten ook interesse hierin hebben; het is een goede manier om groene resten uit de grijze container te weren. Inwoners kunnen hun eigen tuin nu makkelijk zelf bemesten en wat men overhoud kan worden opgehaald door de gemeente. Er zijn genoeg lokale hovenier of boer die graag die Bokashi wil hebben’.

Komend voorjaar wordt er een Bokashidag in het noorden georganiseerd. Geïnteresseerden kunnen zich alvast aan melden via info@agriton.nl of meer lezen op www.emnatuurlijkactief.nl en www.agriton.nl.

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.