EM Partners ontvangen eerste exemplaar EM fotoboek

Het boek EM: Effective Microorganisms in Europe, The First 25 Years is vandaag uitgegeven.

Nederland (1995/1996)

Bezoek van Prof. Higa aan Nederland, met
Ravi Sangakkara (links) en Shizuko Ouwehand

In 1991 richtte Frits van den Ham Agriton op, op basis van biologisch chemie en fysische aspecten van een vruchtbare bodem. Na een kleine conferentie in Amsterdam ging hij naar de vierde internationale conferentie van Kyusei Nature Farming in Parijs. De lezingen, werkzaamheden en de ontmoeting met Prof Higa en zijn team legde de laatste hand aan het standpunt van Frits. De EM Technologie werd in 1995 omarmd en het fermentatieprincipe was een waardevolle aanvulling op de activiteiten van Agriton. Boeren deelden hun praktijktesten en ervaringen en wetenschappelijk onderzoeken toonde positieve resultaten. Eerst in bodemvruchtbaarheid en opbrengsten, later ook in de fermentatie van diervoeder. Het maakte de kringloop compleet. Produceer dezelfde hoeveelheid opbrengsten met minder chemie. Door het uitbreiden van ons dealernetwerk en het opleiden van ambassadeurs nam de verkoop sterk toe. De ontwikkelingen delen in verschillende talen met partners in Europa liet de EM-beweging met de dag verder groeien. 25 jaar geleden trad Albert de Puijsselaar in dienst bij Frits en in 1999 versterkte Jan Feersma Hoekstra de krachten bij Agriton. Vandaag werken ze er met ca 35 toegewijde medewerkers. Op deze wijze worden boeren en huishoudens voorzien van kwaliteitsproducten en advies voor een duurzame landbouw en een gezond milieu. In 2013 startte Gjalt Jan Feersma Hoekstra, de volgende generatie binnen Agriton, met de verkoop en advisering te bevorderen. Ook met Bokashi. Na praktisch demonstraties in drie regio’s van Nederland en door aanvullend onderzoek, wint Bokashi nu aan terrein.

Links: Het verleden en de toekomst – Agriton oprichter Frits van den Ham met Gjalt Jan Feersma Hoekstra in 2010 Rechts: Het heden en de toekomst – Albert de Puijsselaar, Jan Feersma Hoekstra en Gjalt Jan Feersma Hoekstra in 2018

Bokashi & fermentation

Groenten en fruit kan gefermenteerd worden door gebruik van effectieve micro-organismen (EM)

Een van de geschenken die Prof. Higa aan de wereld gaf, was een nieuw begrip van fermentatie. Terwijl organisch afval alleen bekend was aëroob ontbinden, leerde de EM-technologie ons om het te fermenteren (anaëroob). Bokashi maken met behulp van EM, werd een mijlpaal in het voeden van de grond – of nog juister: het voeden van het bodemleven, voornamelijk microben. Met de Japanse bokashi-emmers zou iedereen dit eenvoudige principe thuis kunnen leren, en sommigen landen ontwikkelden zelfs hun EM-activiteiten rond dit principe. Agriton was het eerste bedrijf dat bokashi op grote schaal produceerde, eerst alleen voor het bemesten van de grond, maar daarna ook om ruwvoer te fermenteren. Andere bedrijven in Europa volgden en produceerden een breed scala van verschillende gefermenteerde voeders, maar ook gezondheidsdranken op basis van de EM- technologie voor menselijke consumptie.

Dit vind je misschien ook leuk...