‘Minder last van droogte met compost en Bokashi op Ebelsheerd’

Wintertarwe op proefbedrijf Ebelsheerd
Graan is traditioneel het hoofdgewas op de zware klei van het Oldambt, vooral wintertarwe. Beeld: Jorg Tönjes

Het effect van de droogte in 2018 was met name goed te zien in de resultaten van de proeven met compost en Bokashi. Dat zegt onderzoeksassistent Wouter Otto van proefbedrijf Ebelsheerd in Nieuw-Beerta.

Atalanta op de akkerrand
Natuurinclusieve landbouw kan op veel manieren. Ebelsheerd wil een manier laten zien die niet moeilijk is en die past bij de regio. Beeld: Jorg Tönjes

Dankzij een beter vochtvasthoudend vermogen vonden de onderzoekers meeropbrengsten van 700 kilo graan op de plotjes waar ze Bokashi of compost gebruikten. Deze veldjes hadden een hoger organisch stofpercentage, ruim 0,6 procentpunt meer dan waar geen Bokashi of compost gegeven was. „In tijden van droogte kan dat dus een meeropbrengst genereren”, zegt Otter.

Op het proefbedrijf in Groningen werken de medewerkers aan gangbaar en biologisch onderzoek. Veel proeven draaien om bodem en bemesting. In de biologische proeven onderzoekt Ebelsheerd de stikstofvoorziening van biologische wintertarwe. Onderzoeksassistent Arjan Hofstee noemt het een grote proef met veel variabelen. „We beginnen straks met het uitzaaien van verschillende voorvruchten: haver, veldboon en doperwten. Na de oogst van de voorvrucht gaan we hier dwars op groenbemesters zaaien. De verschillende groenbemesters zijn mosterd, klaver en een mengsel.”

Klik hier voor het gehele bericht op akkerwijze.nl

Dit vind je misschien ook leuk...