‘Rijpen’ noemt De Puijsselaar het proces.

Er zijn nog meer manieren om bacteriën aan de grond toe te voegen. In drijfmest bijvoorbeeld. Meer opbrengst belooft Albert de Puijsselaar van Agriton niet. ‘Maar wel een gezondere bodem en daarmee een blijvend opbrengend vermogen van de grond, ook nog over tien jaar.’ Agriton voegt de bacteriën – vloeibaar of in poedervorm – het liefst toe aan verse mest. ‘Bijvoorbeeld aan het begin van het stalseizoen.’ Deze specifieke bacteriën binden de stikstof in de mest, zodat die niet vervluchtigt en daarmee beschikbaar blijft voor de planten. ‘Zo hou je de energie in de mest die ook minder ruikt.’ ‘Rijpen’ noemt De Puijsselaar het proces en hij trekt de lijn door naar zuurstofloos composteren van mest als bokashi (gefermenteerd organisch materiaal). ‘Het doel is de hoeveelheid organische stof en daarmee de vruchtbaarheid van de bodem te verhogen.’

Klik hier om het gehele bericht te lezen.

Dit vind je misschien ook leuk...