Stikstofuitstoot verminderen

Koeien

Wat is het probleem?

Vanaf 29 mei 2019 is heel Nederland in de ban van het “stikstofprobleem”. Toen besloot de raad van State het Programma Aanpak Stikstof (PAS) niet voldoet aan de Europese natuurwetgeving. Als gevolg hiervan komen verschillende sectoren onder druk, waaronder de landbouw. Hoewel er in het nieuws veel negatieve aandacht uitgaat naar de veehouderijsector als oorzaak voor de problematiek, zijn er juist ook veel mogelijkheden om de stikstofuitstoot vanuit de sector op te lossen. Een van deze oplossingen is onze drijfmestbehandeling ProMest Totaal. Hierbij wordt de emissie van ammoniak gedeeltelijk voorkomen.

Onbehandelde drijfmest is een bron van ammoniakuitstoot. In een drijfmestsysteem komen de urine en de mest van de koe vrijwel direct met elkaar in aanraking. De zouten uit de urine van koeien doden hierbij de rijpingsbacteriën in de mest. Hierdoor gaat de mest rotten en komt ammoniak vrij.

Door drijfmest te behandelen met Microferm en ProMest Totaal gaat de mest niet rotten, maar rijpen. Ammoniakale stikstof wordt omgezet in organisch gebonden stikstof. Deze vorm van stikstof is in tegenstelling tot ammoniak niet vluchtig. Hierdoor blijft de stikstof in de mest en krijgen we dus minder uitstoot.


Onderzoek toont aan dat op deze manier 12% meer stikstof in de mest wordt behouden (4.7kg per ton, tov 4.2kg bij onbehandeld).


Heeft u ook interesse om drijfmest te behandelen met Microferm en ProMest Totaal? Neem dan contact op met Agriton: 0561 433115.

Download hier onze Productflyers:

Microferm Betere benutting van organisch materiaal. Minder rotting op het veld en op de hoop. Beter hergebruik van eigen voedingselementen. Niet schadelijk voor machines, bodem, plant, dier en mens.

Pro-Mest Totaal Een “kant en klaar” product ter verbetering van alle drijfmestsoorten. Pro-Mest Totaal kan de omstandigheden in de drijfmest zodanig beïnvloeden dat er een anaërobe fermentatie (rijping onder zuurstof arme omstandigheden) kan plaatsvinden.

Dit vind je misschien ook leuk...