Tweede Belgische boer fermenteert groente

In Nieuwe Oogst van zaterdag 4 November werd uitgebreid aandacht besteed aan het fermenteren van groente voor de varkens. Om zijn voerkosten te verlagen, startte Johan Lavens in het Belgi­sche Stade drie jaar geleden als eerste met het voeren van gefer­menteerde witte kool, spruitkool en andere groenteresten. Hij krijgt gezelschap van Bart en Mieke Vanackere-Baekelandt uit Kools­kamp.

Vijf tot tien euro lagere voerkosten

Het idee van fermenteren van groente werd een paar jaar gele­den ontwikkeld door Vermeulen Construct, Agriton, ILVO en lnagro (onderzoek). Varkenshouder Lavens heeft intussen ervaring en daarmee zorgt hij voor waardevolle kenge­tallen waarmee andere boeren hun voordeel kunnen doen. Het gaat om drie dingen, zegt constructeur Geert Vermeulen: lagere voerkosten, gezondere dieren en betere kwaliteit van het vlees.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *